Vinst i EM-kvalet och mot Iran

Det svenska landslaget har bestämt sig för att visa att 2014 var ett mellanår och har startat 2015 på ett riktigt starkt sätt. Det blev vinst mot Moldavien med 2-0 och sedan kröntes landslagssamlingen med en 3-1 vinst mot Iran igår på ett Friends i feststämning. Detta innebär att Sverige har tagit 3 av 3 möjliga vinster i år och kan så smått börja klättringen på FIFA-rankingen igen (Finlandsmatchen borträknad, då den inte gällde FIFA-poäng). Efter denna landslagssamlingen känns Fotbolls EM 2016 i Frankrike än närmare.

Sverige tog 3 poäng i EM-kvalet

Matchen mot Moldavien i EM-kvalet bjöd inte på något briljant spel och Moldavien backade hem rejält och lät Sverige transportera boll och välja tempo. Efter 0-0 i halvlek började tankarna om att Sverige verkligen skulle lyckas få hål på Moldavien dyka upp i huvudet. Tankarna försvann snabbt då Zlatan gjorde ett minst sagt speciellt nickmål redan 15 sekunder in i den andra halvleken. Moldaviens målvakt försökte rensa bollen,men lyckades inte bättre än att skjuta bollen i huvudet på Zlatan, som mycket snyggt siktade in nicken i mål. Sverige fortsätter att pressa på och när det är ungefär 10 minuter kvar så får Sverige straff efter att pigga inhopparen Emil Forsberg har blivit nedgjord i straffområdet. Zlatan stegar självsäkert fram och dundrar upp bollen i krysset och 2-0 för Sverige är ett faktum.

Känslan efter matchen är att Sverige får fumla rejält för att missa Fotbolls EM 2016. Men det är fortfarande långt kvar och mycket kan hända. Tråkigt nog åkte Andreas Granqvist på sitt andra gula kort och blev utvisad i sista ordinarie minuten och missar därmed nästa EM-kvalmatch mot Montenegro den 14 juni.

Folkfest när Sverige möter Iran

På tisdagen var det dags för ännu en träningslandskamp på Friends Arena. En tillställning som normalt sett är ganska sömnig och läktarna brukar eka utav tystnad i tidigare träningslandskamper, med få undantag (läs, England-matchen). Iran var dock ingen vanlig träningsmotståndare och hela 25 000 Iranier fanns på Friends läktare och de iranska fansen fick Sverige att känna sig som bortalag. Det var ett otroligt tryck på läktaren och decibelrekordet på Friends blev nog slaget flera gånger om. Det var dock Sverige som började bäst och kunde även öppna målskyttet i 11:e minuten efter ett mycket snyggt anfall och inlägg av Erkan Zengin som Zlatan Ibrahimovic enkelt kunde nicka in på borte stolpen. Efter 10 minuter var det dags igen och även det efter ett snyggt inlägg, denna gången av Rasmus Bengtsson, som Zlatan nickade ner till Marcus Berg kunde trycka in i mål. Redan tre minuter därpå skulle Iran dock få straff efter att Granqvist inte riktigt hängt med i eget straffområde och blev tvungen att dra ner en Iranier. Straffen sattes säkert och 3 mål inom loppet utav blotta 24 minuter var ett faktum.

Efter detta rullar matchen in i ett lite lugnare tempo och 2-1 står sig i halvlek. Precis innan halvlek fick tyvärr en pigg Emil Forsberg utgå och blev ersatt utav Sebastian Larsson. I andra halvlek börjar Iran flytta upp spelet och pressar Sverige för ett kvitteringsmål. Sverige står dock upp bra och i 89:e minuten trycker Ola Toivonen in en riktigt snygg nick över två Iranska försvarare och fastställde slutresultatet 3-1 till Sverige.

Sammanfattningsvis så gör Sverige en riktigt bra landslagssamling och detta båda gott för framtidens EM-kvalspel inför EM-slutspelet 2016 i Frankrike.

 

Leave a Reply